Filetto 2012.07.12. 11:21

Meggy receptre...

meggy.jpg

A meggyet akár az orvos is felírhatná, mert vitaminjai, antioxidáns tartalma, és savjai egy sereg bajra jelentenek gyógyírt. Vértisztító, serkenti a máj és a vese működését, különösen azoknak ajánlott fogyasztani, akiknek nincs minden rendben az emésztésével. 

 

 

A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra:

  • leveleiből vizelethajtó, puffadás elleni és köhögéscsillapító tea készülhet
  • magját széttörve fogyasztva B17 vitaminhoz jutunk, amely megfelelő mennyiségben gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését
  • a meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása
  • a meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy magyar tudós fedezte fel

(infók forrása: tudatosvasarlo.hu, vitaminsziget.com)

Ha arcmaszkot készítünk belőle - pépesítve - összehúzó, fertőtlenítő, hidratáló, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású minden bőrtípus esetében. A látvány kicsit horrorisztikus lesz :)

Meggylevél teát még nem ittam (de szárítok le leveleket, és fogok!), de a gyümölcsöt nagyon szeretem! Gyakran sütök belőle meggyes lepényt:

meggyeslepény.JPG

Egyszerű és viszonylag egészséges süti.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt (10 dkg fehér, 20 dkg graham, 10 dkg teljes kiörlésű)

4 db egész tojás

2 kicsi kefír

2 evőkanál őrölt fahéj

20 dkg nádcukor

2 zacskó sütőpor

2 evőkanál kakaópor

Ezeket mind egy nagy tálban elektromos keverővel alaposan összekutyulom, és kivajazott sütőbe öntöm. A tetejére jönnek a kimagozott, félbevágott, kinyomkodott meggyszemek - a levét megisszuk :). Előmelegített sütőben 160 C-on (légkeveréses) 25 perc alatt megsül.  A végén porcukor helyett csorgatott méz kerül a tetejére.

A meggymagot már hetek óta gyűjtöm, melegítő/hűtő meggymag párnácskákat készítettem belőle:

meggypárnavirágosmagokkal.JPG

...és amit nem tudok sk elkészíteni, pedig nagyon tetszik: meggylámpák :) - kép forrása: pinterest

meggylámpák.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr404647870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása