Én eddig nem... Évek óta kitartóan küzdök a gyomok ellen, de tegnap óta  a harc egy újabb módját alkalmazom; megeszem őket :)

Az elmúlt hat év alatt zsákszámra irtottam a kövér porcsint a kocsibeállóról, most meg kiderül, hogy értékes gyógynövény, ami tele van antioxidánsokkal!!

porcsin.JPG

Antal Vali oldalán a következőket olvastam róla:

"A porcsin nem csak gyógynövény, hanem kiváló saláta vagy főzelék készítésére.  Nem véletlenül hiszen a porcsin egyike azon kevés növényeknek, melyek nagyon gazdagok Omega 3 telítetlen zsírsavban, különösen Alfa-Liposavban amely az az egyedüli antioxidáns, mely mind vízben, mind zsírban is oldódik, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Emellett nagyon gazdag A, E és C vitaminban és magnéziumban is,  bétakarotin tartalma magasabb a spenóténál.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív-érrendszeri betegségek gyógyításában használják. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.  Porcsin levél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.

Antibiotikus hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására. Pakolásnak nyujtófával törjük össze a friss növény szárát és leveleit fogjuk vászon ruhába és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

A vér koleszterin és vércukorszintjére kifejtett hatása miatt védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzés csillapító hatású. Magas antioxidáns tartalma pedig lassítja az öregedés folyamatát.

Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak."

...ezért tegnap este a gazgyűjtő zsák helyett - kefirrel, uborkával és koktélparadicsommal -  a tányérunkban kötött ki:

porcsin saláta.JPG

Krétán a görög saláta részeként uborkával, paradicsommal, olajbogyóval, tengeri sóval és olíva olajjal fogyasztják, ezt a változatot is ki fogom próbálni...és  a ZÖLDTURMIXBA is bele fogom csempészni...

"A gaz nem rossz dolog, apuci. A gazok még csak nem is gazok. Pontosan olyan növények és virágok, mint a nárciszok, meg hasonlók. Joguk van az élethez. Mit szólnál ahhoz, ha beállítana egy teherautó, hogy mérget permetezzen rád, csak azért, mert valaki a fejébe vette, hogy gaznak nevez?" /Jerry Spinelli/

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr124674918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása