Mit tartalmaz a bolti szúnyogriasztó?

szuny.jpgA DEET az egyik leggyakrabban előforduló alapanyaga azoknak a szúnyogriasztóknak és krémeknek melyeket magunkra, vagy kisgyermekünkre használunk. Felszívódása a bőrön keresztül történik, ahonnan bejut a véráramba. Többféle egymásnak ellentmondó kutatás szerint vagy nincs káros hatása, vagy az agyi idegsejtek pusztulását idézi elő. Az izommozgást, a tanulást, az emlékezetet és a koncentrációt szabályozó agyi területek sérülnek leginkább. Riasztó hatása kétségtelen, használata viszont főleg nagy mennyiségben és rendszeresen meggondolandó.

Ha fontos számunkra, hogy milyen vegyi anyagokat kenünk magunkra, vagy gyermekünkre, biztos örülni fogunk annak, hogy léteznek alternatív megoldást kínáló természetes szúnyogriasztó anyagok is, melyeket bár kicsit többször kell használni, de teljesen ártalmatlanok, sőt, kifejezetten jótékony hatásúak a szervezetre!

...és persze itt vannak a kullancsok is:

kullancs.jpgA kullancsok nemcsak azért veszélyesek mert vért szívnak és rámásznak a bőrünkre, hanem azért is mert betegséghordozók is lehetnek. Használjon citromot természetes kullancs riasztószerként.

A ruhák védelmére

Teljesen természetes kullancsriasztó szert lehet készíteni a következő módon.Vegyünk egy sprézőfejjel ellátott műanyag flakont és töltsük tele vízzel. Adjunk a vízhez néhány csepp palmarosa vagy citrom illóolajat. Permetezzük be vele ruháinkat és hagyjuk megszáradni. Felvéve azokat a szag elűzi a  kullancsokat és nagy valószínüséggel a szúnyogokat is.

Bőrre

Bőrünket is nagyon egyszerűen megvédhetjük. Vágjunk fel szeletekre egy egész citromot és öntsünk rá forró vizet.  Hagyjuk állni és lehűlni az oldatot, aztán pedig öntsük egy spré- flakonba. Megfontolás tárgyává kell tennünk ilyenkor a hosszabb napon tartózkodást, mert a citromos víz a bőrt UV fényre fogékonyabbá teszi.

vakkutya.jpgHasonló oldatot alkalmazhatunk kutyánk szőrének védelmére is. Bolhairtásra is kiváló. Gyűjtsünk össze pár citrus gyümölcsöt, úgy mint pár citromot, narancsot, grapefruitot. Csavarjuk ki levüket egy vízzel teli lábasba, tegyük bele a gyümölcsök héját és belét is és forraljuk fel a keveréket. Hagyjuk pár órát kihűlni és összeérni.  Kedvenc háziállatunk fürdővizébe 250 ml elég lesz ebből a citrus oldatból ahhoz, hogy azonnal megölje a bolhákat. A megmaradó oldatot le lehet fagyasztani későbbi használat céljára.

A citromlé bolha és kullancsriasztóként való használata:

Adjon egy rész vízhez egy rész frissen facsart citromlevet és öntse bele a spré flakonba. Ezt rögvest lehet alkalmazni a kutya bundájára. Ne felejtse el befújni az állat által használt fekvőhelyet is, mert ott is megbújhatnak a bolhák és kullancsok.

Ecet

ecet.jpgAz ecet szagát és ízét a kullancsok ki nem állhatják, így lesz belőle tökéletes kullancsriasztó. Egy flakonban keverjünk össze 2 csésze vizet, 1 csésze fehér ecetet vagy almaecetet (mindkettő jól működik.) Adjunk hozzá néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból, majd permetezzük be vele ruházatunkat, bőrünket és még a gyepre is juthat belőle. Ez biztosan taszítani fogja a kullancsokat anélkül, hogy károsítaná a családot vagy otthonát.

 

 

Borsmenta

borsmenta.jpgA borsmenta is taszítja a kullancsokat és a bolhákat. Egy spré palackban keverjünk össze 2 csésze vizet és 20 csepp borsmenta illóolajat.  Vagy főzzünk egy csésze erős borsmenta teát, tegyük egy sprézős palackba és már használhatjuk is.

 

 

Levendula

levendula.jpgEzt a  fantasztikus illatú anyagot gyakran és hatékonyan használják szúnyogriasztásra. Hogyan használjuk a levendula olajat a szúnyogok ellen?

Ahhoz, hogy a levendula szúnyogriasztó hatását kihasználjuk, ugyanúgy kell használnunk, mint egy parfümöt. Keverjük össze egy bázis olajjal, vagy helyettesíthetjük más szúnyogriasztó hatású illóolajokkal is, majd egy parfümös üvegbe töltve permetezzük a testünkre és a kezünkkel dörzsöljük be.

A bázis olajnak megfelelő az olíva olaj, de még jobb a szója olaj, mivel az már önmagában is szúnyogriasztó hatású (és lassítja a szőr növekedését). Jobb ha az illó olajokat nem keverjük egymással, mivel egymás hatását kiolthatják, és egyes emberek (főleg a túl fehér bőrűek) allergiások lehetnek egyes illóolajokra: főleg a citronellára, citromra, indiai citromfűre. Ha egyszerre csak egy félét próbálunk ki, könnyebben kiszűrhető, hogy megfelelő -e a bőrünknek.
Sajnos semmilyen szer nem tart örökké, így ennek a természetes szúnyogriasztónak a használatát ismételjük meg 2 óránként. A levendula olaj egyébként sok forgalomban levő szúnyogriasztónak is az alapanyaga.

Házi szúnyogriasztó receptje

A fentiek gyakorlatiasabb receptje: 30 ml bázis olajhoz (szójaolaj, mandula- vagy jojoba olaj, extra szűz olíva olaj) 10 csepp valódi illóolajat teszünk, majd jól összerázzuk és kenjük, sprézzük a bőrünkre.

Nem mellékesen megjegyzem, hogy ugyanezen keverék, ha levendulaolajból készítjük kiválóan alkalmas fejfájás ellen a halántékra dörzsölve (tiszta levendula olajjal még jobb), vagy ízületi fájdalmakra masszázsolajként.

És ha már megcsípett a szúnyog

Mivel a szúnyogcsípés egy helyi gyulladás, aszerint is kell kezelni, ezért minden jó rá, ami gyulladás ellen hatékony. Sokan ajánlják az ecetes borogatást, de ami már sokaknál bevált, az pont a levendula olajjal való kezelés. Tegyünk egy cseppet a szúnyogcsípésre egy valódi levendula olajból és finoman oszlassuk el.

A levendula illóolaj is hatékony kullancsriasztó, mind emberek és háziállatok számára.

macskamenta.jpgA hígítatlan macskamenta olaj akár két óra hosszán át is képes rovarriasztásra.

 

 

 

 

 

Szegfűszeg olaj szúnyogriasztóként

A szegfűszeg olajról kimutatták, hogy aktív szúnyogriasztó. Azonban irritáló lehet a bőrre, kivéve, ha hígításban használjuk. Az ajánlott hígítás 24% alatti. Olíva vagy kókuszolajjal keverve megnyugtatja a bőrt.

Szójaolaj: a szójababolajból készült természetes rovarriasztók ugyanolyan hatékonyak, mint a DEET tartalmú riasztószerek. A szójaolaj olcsó és könnyen beszerezhető, így kiváló választás. Nem is beszélve arról, hogy nagyszerű bőrhidratáló. Járulékos információként érdemes megjegyezni, hogy a kutatások szerint a szója egyik összetevője helyi alkalmazás esetén lassítja a szőr növekedését.



fokhagyma.jpgFokhagyma: ha sok friss fokhagymát eszünk, a szúnyogok nem bírják elviselni a szagát.

kínai balzsam.jpgA kínai balzsam is tökéletes (olcsó és egyszerű) természetes szúnyogriasztó, ugyanakkor 2:1-ben, mert rovarcsípésekre is jó:-) Összetevői: mentol, borsmenta-, kámfor-, eukaliptusz-,szegfűszeg- és fahéjolaj.

 

A következő illóolajoknak van szúnyogriasztó hatása:

Levendula, macskamenta, citrom, citronella, citromfű, borsmenta, eukaliptusz, rozmaring, szegfűszeg.

Ültessünk szúnyogriasztó hatású növényeket az ablak alá!

A régi falusi házaknál nem véletlenül találhattuk meg a következő szúnyog és egyéb rovarriasztó hatású növényeket a kertekben az ablak alá ültetve. Kövessük a régiek példáját!

Rovarriasztó hatású kerti növények:

Levendula
Macskamenta
Kakassarkantyú
Babér
Menta
Citromfű
Foghagyma
Bazsalikom
Oregánó

...és ráadásként egy házilag elkészíthető "szúnyog csapda":
szunyi.jpg
Házi szúnyog csapda: Szükséges elemek: 1 csésze víz 1/4 csésze barna cukor 1 gramm élesztő 1 2 literes palackban Útmutató: 1.. Vágjuk le a műanyag palackot a felénél. 2.. Keverjük el a barna cukrot forró vízzel. Hagyjuk kihűlni. Amikor a kihűlt, öntsük a palack alsó felébe. 3.. Add hozzá az élesztőt. Nem kell keverni. Szén-dioxidot állít elő, amely vonzza a szúnyogokat.
(forrás: naturahirek.hu, antalvali.com,levendulamagazin.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr485297581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása