A szódabikarbóna hivatalos neve nátrium-hidrogénkarbonát, jól oldódik vízben, lúgos, biológiailag lebomló egészségre nem ártalmas szer, amely nagyon sokoldalúan használható. Rengeteg drága vegyszert tudunk vele helyettesíteni úgy, hogy még a környezetünket sem terheljük. Sokoldalú felhasználási lehetősége miatt én mindig tartok itthon.

szodabikarbona_0-270x179.jpg

Használható:

- zöldségek-gyümölcsök mosása (a szódabikarbóna eltávolítja azokat a szennyeződéseket, vegyszermaradványokat is, amiket a sima csapvíz nem)

- zsírkrétanyomok eltávolítására a falról (nedves ruhára szórjunk egy kevés szódabikarbónát és finoman súroljuk le a nyomokat)

- szőnyegek szagtalanítására (szórjunk a szőnyegre szódabikarbónát, hagyjuk rajta 15 percig, majd porszívózzuk ki)

- foltos szőnyeg tisztítására (kiömlött bor vagy kakaó a világos szőnyegen: szórjunk rá bőségesen a szódabikarbónából, hagyjuk rajta legalább egy órán keresztül, aztán porszívózzuk fel)

- szagelnyelő: noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben.... Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

- dugulás-oldására (2 evőkanál szódabikarbónához adjunk 1,5 dl (forró) ecetet, várjuk meg amíg felpezseg)

- wc-csésze tisztítása (szórjunk bőven a porból a wc tartályába és hagyjuk benne éjszakára – így egyszerre takaríthatjuk ki a tartályt és a csészét is)

- hűtőszekrény tisztítása, szagtalanítása (tisztításhoz szódabikarbónával megszórt nedves szivacsot használjunk, szagtalanításhoz pedig tegyünk egy tálkába a porból, és helyezzük a hűtőszekrénybe)

- kávé- és teafoltok eltüntetése a csészékről (nedves rongyot mártsunk a porba, majd dörzsöljük meg a foltos csészét

- zsírfoltok eltüntetése a tűzhelyről (öntsünk vizet a szennyeződésre, szórjuk rá a port, és hagyjuk hatni, majd nedves szivaccsal dörzsöljük le)

- élesztőpótlék (citromsav és szódabikarbóna egyenlő arányú keveréke élesztő helyett – annyi port állítsunk elő, amennyi élesztőre a süti készítéséhez szükségünk van)

- sütőpor helyett (2 rész szódabikarbóna, 1 rész borkő, 1 rész kukoricakeményítő)

- babacuccok tisztítása, fertőtlenítése (éjszakára áztassuk be – ha van – a cumit, cumisüveget és egyéb tartozékokat forró vízbe, amibe pár kanál szódabikarbónát teszünk)

- rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel

- mosogatószer erejének fokozása (adjunk 2 evőkanál szódabikarbónát a mosogató szerünkhöz, )

- súrolószer (kevés vízzel összekeverve remek súrolószer)

- korpa megfékezésére (vizezzük be a hajunkat, és szórjunk rá a porból, és dörzsöljük be – sampon helyett használjuk, olyan gyakorisággal, ahogy egyébként hajat mosnánk)

 - mosás (vízlágyító hatású; fél pohár szódabikarbóna hozzáadásával fokozható a mosóporok fehérítő ereje – így kevesebb mosószer is elég, mosódió mellé használható, megakadályozza a ruhák beszürkülését. Színes ruhákhoz nem ajánlják.)

- fogfehérítés (2 kiskanál szódabikarbóna + 1 kiskanál víz vagy citromlé)

 - csaláncsípés, méhcsípés enyhítésére (3 kanál szódabikarbónából és kevés vízből készítsünk krémet, ezt tegyük a csípésre)

-Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.

-Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

források: itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr735614675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása