Ha az ember megreformálja a táplálkozását, akkor a folyamat előbb-utóbb továbbgyűrűzik az élete más területeire is. Testmozgás, kozmetikumok, tisztítószerek, és minden, amit eddig automatikusan, gondolkodás nélkül intézett, nagyobb jelentőséget kap.

Bár az üzletek tele vannak mindenféle rovarirtó szerekkel, van másik – vegyszermentes, biztonságos - alternatíva is arra, hogyan szabadulhatunk meg a nemkívánatos látogatóktól.

Csótányok

A csótányok távol tartásában segít, ha néhány elmorzsolt babérlevelet szórunk el ott, ahol meg szoktak jelenni. A babérlevél illóolajában lévő egyik vegyületnek csótányriasztó hatása van.

Hangyák

Nálunk minden tavasszal bepróbálkoznak, eddig vegyszeres hangyacsapdákkal fogadtuk őket.  Ellenük is van zöldebb megoldás: nem szeretik a fokhagyma, a boróka és a levendula illatát. Ha ezeket az útvonalukon helyezzük el, távol tartja őket.

Készíthetünk házi hangyacsapdát is: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Vagy keverjük össze 7,5 g szárított borsmentalevelet, 35 g cayenne-i bors port és 30 g bóraxot és a keveréket hintsük el mindenhol, ahol a hangyák bemászhatnak a házba. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, akkor inkább mást válasszunk.

Egy másik megoldás lehet, ha borsmenta-, fodormenta- és citronella olajat keverünk össze és kis vattapamacsokra csepegtetve, elhelyezzük azokat oda, ahol hangyákat látunk. A vattapamacsokra kétnaponta tegyünk friss olajkeveréket, hogy az illatuk erős maradjon.

Úgy is távol tarthatjuk a hangyákat és rovarokat, ha a ház bejárati helyeihez egész szegfűszeg darabkákat helyezünk el. Ha citromkarikát teszünk a hangyák vonulási útjába, azzal megállíthatjuk őket. Éppúgy hatásos a fahéj és a sütőpor is. Egyszerű, olcsó és környezetbarát megoldás a hangyák irtására a ház körül, ha valamilyen kis tálba, a lakás különböző pontjain vaníliás cukrot és sütőport teszünk. A hangyák imádják az édes dolgokat, így szépen elhordják a vaníliás cukrot és pechjükre a sütőport is. A sütőpor azonban folyadékkal keveredve gázképződést indít el, így a hangyák felpuffadnak, és ettől elpusztulnak pár órán belül. Ezen az elven működnek a bolti hangyacsapdák is.

Távol tartásuk érdekében tehetünk még paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendula olajat. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak, ugyanígy vannak a szárított bodzalevéllel is.

A ház köré ültetett levendula, borsmenta is és elűzi a hangyákat.

Legyek

Sokat gondolkozom azon, hogy vajon Isten milyen célból teremtett legyet??? Gusztustalan, zümmög és rengeteg betegséget terjeszt. Az ablakpárkányra egy kis  tálkába tett friss narancs- és citromhéj száraz szegfűszeggel keverve elűzi a legyeket.  A legyek nem kedvelik a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillatot. Ezek közül valamelyik olajat tegyük aromaterápiás párologtatóba, vagy vattára csepegtetve rakjuk a házba. Vagy néhány csepp olajat öntsünk kis üvegnyi forró vízbe, amelyből az illat szétterjed a szobába. Házi légypapírt is készíthetünk, ha egy sárga papírcsíkra mézet kenünk, de ez szerintem szörnyen gusztustalan…

 

MUSKTL~1.JPG

Nem véletlenül tettek régen a házak ablakaiba muskátlit, ez is távol tartja a legyeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Molyok

Az eukaliptusz, levendula és borsmenta elriasztja a molyokat. A molyok ki nem állhatják az illatát. Tegyünk egy maréknyi száraz növényt pamut zsebkendőbe, és szalaggal kössük át, majd rakjunk több helyre is, szekrénybe, fiókba. Minél erősebb az illat, annál inkább menekülnek a molyok és a szaga is kellemesebb a mérgező naftalinénál. Ugyanígy használhatunk szárított diófalevelet is ellenük.

Bolhák

Már éppen készültem bolhanyakörvet venni Nellynek, amikor hallottam a diófalevél levének bolha elleni hatásáról. Néhány marék diófalevelet tegnap beáztattam, állt egy éjszakát, és ha egy kicsit előbújik a Nap, átmossuk vele a kutya bundáját. Ha megszáradt kikeféljük, és bízunk az eredményben!

A bolhák remekül elűzhetők fokhagymával is. A kutyák általában szeretik az ízét, így 4,5 kg-onkénti testsúlyra számítsunk naponta egy frissen aprított fokhagymagerezdet kutyáknak, az ételükbe keverve. Nelly a borsófőzeléktől kezdve mindent megeszik, nem lesz gond ezzel sem J Állítólag a macskák utálják a fokhagyma ízét, ezért ezt Artúron nem próbálom ki…

Még a sörélesztő is hatásos lehet a benne lévő B-vitamin miatt. Kutyáknak, macskáknak 4,5 kg-nyi testsúlyra számítva adjunk naponta fél teáskanál sörélesztőt az ételükbe keverve.

Szúnyogok

Valószínűleg nem az advent a kedvenc időszakuk, hiszen ki nem állhatják a szegfűszeg és a narancs illatát. Porrá tört szegfűszeget kis vászonzsákocskákban elhelyezve a ház különböző pontjain alkalmazhatunk ellenük. Nyár esti sütögetéseknél pedig díszíthetjük az asztalt néhány félbevágott és szegfűszeggel megtűzdelt naranccsal. Állítólag, ha egy kis pálinkát löttyintünk rá, az fokozza a hatást. Egy nagy csokor menta is szúnyogriasztó hatású, és még finom illata is van.

/forrás: www.levego.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr584587375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása