A karácsony a szeretet, és advent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.  /Pilinszky János/

Sokan már a karácsonyra készülnek, de előtte még vár ránk az adventi időszak. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az adventi időszak a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Eredete a 4. századig nyúlik vissza.

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

szekérkerék koszorú.jpg

                                                                                                                                                                  Mi már "csak" négy gyertyával készítjük az adventi koszorút, minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

Kerestem néhány inspriáló és kreatív ötletet azoknak, akik ezt a szép hagyományt fel szeretnék egy kicsit frissíteni...következzenek a "kicsit másképp" ötletek :)

fehérben.jpg

narancsos adventi koszorú.jpg

rusztikus adventi koszorú.jpg

kötött adventi koszorú.jpg

cserepes adventi koszorú.jpg

szarvasos adventi koszorú.jpg

tarka tobozos adventi koszorú.jpg

lila gyertyás adventi koszorú.jpg

extravagáns adventi koszorú.jpg

számos adventi koszorú.jpg

(képek forrása: katt a képre)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr754904732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása