Marikától kapott recept alapján sütkéreztem tegnap délután. Akkora sikere volt, hogy ma délután ismételnem kell, lehetőleg dupla mennyiséggel :)

Hozzávalók:

20 dkg zsömleszínűre pirított szezámmag

6 dkg teljes kiörlésű liszt

6 dkg (házi) vaj

10 dkg nádcukor

2 tojás fehérje

1 teáskanál fahéj

1 fél kávéskanál gyömbér

Elkészítés:

A kihűlt szezámmagot beleforgatom a többi összetevőből készített masszába, majd kanállal kicsi halmokat teszek és lapítok el kókusz zsírral kikent tepsiben, és 170 C-ra (légkeveréses) előmelegített sütőben addig sütöm, amíg aranybarna színre változik. Ez egy tepsinyi adag, ami 5 főre garantáltan kevés :) Hagyni kell kihűlni, finom, ropogós keksz lesz.

szezámsüti.JPG

Persze, hogy nagyon finom, és persze, hogy nagyon egészséges...

A szezámmag élettani hatásai:

szezámmag.jpg
A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatást vált ki, emellett általános fájdalomcsillapító és frissítő, tonizáló tulajdonságokkal bír. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok kiürülését. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj- és epebántalmakat is enyhít, sőt a koleszterinszintet is csökkenti, javítja a jó-rossz koleszterin arányát, növeli a vérben az antioxidánsok szintjét. Egerekkel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a szezámfogyasztás lassította az öregedés folyamatát.

 

 

A gyömbér élettani hatásai:

gyömbér.jpgKitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket.


(infók forrása: antalvali.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr614993558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása