Filetto 2013.01.15. 09:26

Kókusz pókusz

Közel egy évvel ezelőtt lecseréltem a napraforgó olajat olíva olajra. Körülbelül egy hónappal ezelőtt pedig elkezdtem kókuszolajjal sütni-főzni. Az olíva olaj marad a salátákhoz.

Nap, mint nap használunk különböző olajokat a konyhában. Sajnos ezek legtöbbje igen káros a szervezetünkre, nemcsak azért, mert testtömegünk növekedését idézi elő, hanem mert növeli a koleszterin szintet, a transz-zsírok miatt gyengíti az immunrendszerünket és a szabad-gyökök miatt ráncosabbá teszi a bőrt, fénytelenné a hajat. Vannak azonban egészségesebb olajok is, ilyen például az olívaolaj, melynek ma nagy divatja van, azonban még ez sem a legegészségesebb fajta, hiszen ugyan sokkal kevésbé károsítja a szerveinket és a bőrünket, mint a többi étkezési olaj, de ez a típus is képes szabad-gyököket képezni a szervezetünkben. Azonban a kókuszolaj kivételt képez: ennek az olajnak 92%-a telített zsírsav, olyanok, melyek szénlánca közepesen hosszú, így sokkal stabilabb. Ez azért fontos, mert igen nagy hőmérsékletre is felhevíthetjük úgy, hogy ne oxidálódjon, így nem képződnek sejtkárosító szabadgyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy transz-zsírokat sem tartalmaz, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolajjal készült ételek táplálóak, mert rengeteg azonnal felhasználható energiát tartalmaz. Ezek az ételek kímélőek is, mert ezek a zsírsavak könnyen felszívódnak.(1)

Tegnap vettem egy szép nagy kókuszdiót, megfúrtuk és kiittuk belőle a kókuszvizet. Igen, vizet, ez nem azonos a kókusztejjel. Kókusztejet házilag a következőképpen készíthetünk:  a kókuszdiókat félbe kell szedni, majd a kókuszban lévő vizet egy pohárban fel kell fogni. A kókusz húsát egy késsel javasolt kifeszegetni a barna héjból, majd alaposan le kell mosni. A húst kisebb darabokra javasolt szedni, s egy kevés vízzel turmixgépbe tenni. A víz mennyisége befolyásolja az elkészülő kókusztej sűrűségét, ezért erre már itt is figyelni kell. Ha túl sűrű lesz a pép, a későbbiekben is hígítható. A kész pépet anyagszalvétába célszerű tenni, és hagyni, hogy lecsepegjen. Az így készített kókusztejet 2-3 napig hűtőben is tárolható. A kókusztejet nem csak az ételekhez érdemes adni, hanem önmagában is fogyaszthatjuk, hiszen a kókusztej segít az immunrendszer erősítésében. A kókusztej tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagok. Megtalálható benne a kálium, a kálcium és a foszfor is. Emellett a laktózérzékenyek számára is fogyasztható, és még a torokfájást is hatékonyan kezelhetjük vele.

Kókuszreszelékből akár bőrradírt is készíthetünk: Keverjünk össze egy kis tálkában egy evőkanál kókusz- vagy olíva olajat egy evőkanál kókuszreszelékkel és egy fél evőkanál mézzel. Ezzel a keverékkel dörzsöljük át az enyhén benedvesített arcbőrünket, majd hagyjuk még hatni 10-15 percig, majd öblítsük le.

...és persze a kókuszdió héját se dobjuk ki :)

Születhetnek belőle tálkák, madáretetők, kaspó vagy különböző gyertyatartók is:

kókusztálka3.jpg

kókusztálka4.jpg

kókusztálka.jpg

kókusztálka2.jpg

...élmény lehet ebből fogyasztani nyáron a fagyit:

kókuszfagyis.jpg

....most pedig a madaraknak tehetünk vele szívességet:

kókuszmadáretető.jpg

kókuszmadáretető2.jpg

...és a kedvenceim:

kókuszgyertya1.jpg

kókuszgyertya2.jpg

kókuszgyertya3.jpg

kókuszkaspó.jpg

(képek forrása: katt a képre)

1. www.kokuszolaj.net

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr1005019204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása