A magaságyás egy kerettel körül vett, felmagasított termőterület. Magassága 80 cm, széllessége 120 cm. A hossza a rendelkezésre álló területtől függően tetszőleges lehet. Oldala készülhet deszkából, rönkfából, téglából, terméskőből, olyan anyagokból ami egyébként jól illik a kert hangulatához, a már benne levő anyagokhoz. Fontos, hogy az oldal elemek között legyen 1 - 2 cm hézag a fölösleges víz elfolyásához. A föld kimosódását megakadályozza, ha az oldalakat belülről  geotextiliával bélelik ki.

Belsejében többféle korhadó szerves anyagot rétegeznek fel, úgy, hogy a leglassabban korhadó anyag kerül a legaljára, majd a könnyebben korhadók kerülnek egymás fölé. Legfelülre pedig egy réteg jó minőségű termőföld kerül.

Példa a magaságyás rétegezésére:

- a felső 20 cm vastag termőréteget leszedjük és félre tesszük
- legalsó réteg: díszfák, cserjék, gyümölcsfák, szőlő nyesedéke
- második réteg: lomb, lenyesett fű, fenyőkéreg, maradék gyepszőnyeg
- harmadik réteg: komposzt, gombatrágya
- negyedik réteg: a leszedett és félre tett termőföld
- ötödik réteg: rostált, tápanyag dús termőföld

Magaságyás előnyei:

A szerves anyagok bomlásuk során hőt és széndioxidot termelnek amivel felgyorsítják a föléjük ültetett  vagy vetett növények életműködését. Ennek következtében akar kétszer több termést lehet betakarítani, ráadásul a magaságyásban termesztett növények beltartalmi értéke és külleme is kiemelkedő.
A növények asztal magasságban vannak így hajolgatás nélkül lehet palántázni, gyomlálni gondozni a növényeket.

A  magaságyás  növényei:

Ugyanazokat a növényeket ültethetjük a magaságyásba, mint amiket a konyhakertbe.
Először  vessünk pl. hónapos retket, spenótot, dughagymát, ültessünk fejessaláta palántát,korai karalábé palantát. Amint ezek a növények kiszedhetők helyükre palántázhatunk más zöldségnövényeket pl. paprikát, zellert, uborkát.
Figyelni kell az öntözésre, a magaságyás a nyár során különösen sok vizet igényel.

(forrás: gyogyitokert.hu)

...és most néhány variáció:

m1.jpg

 

m2.jpg

m3.jpg

m4.jpg


m5.jpg

(képek forrása: organicgardening.com )

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr55140643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása