2013.09.25. 13:15
Diós körtés őszi süti
Igazi őszi sütemény dióval és körtével. Édesszájúak még egy tábla étcsokit is beledarabolhatnak...
Hozzávalók:
- 4-5 hámozott, szeletelt körte
- egy nagy marék apróra vágott dió
- 30 dkg liszt (fele fehér, fele teljeskiörlésű tönkölybúza liszt)
- 4 teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg nádcukor
- kb 300 gr kókuszolaj
- 4 tojás
- kb. 1 deci joghurt
- 3 púpos evőkanál kakaópor
- lenmagpehely a tetejére szórva
Elkészítése:
A hozzávalókat - a dió, a lenmagpehely és a körte kivételével - egy tálban robotgéppel összekevertem, majd kanállal belekavartam a diót. Kókuszolajjal kikent tepsibe öntöttem a masszát, a tetején elrendezgettem a vékony körteszeleteket, majd megszórtam egy kis lenmagpehellyel. Közben előmelegítettem a sütőt 140 C-ra (légkeveréses), és ezen a hőfokon 60 percig sütöttem. Értékelése: "Anya, ez a süti finom!" :)
Dió: A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag. Magyarországon legtöbben süteménybe sütve fogyasztják, de igazán nyersen a legjobb az egészség szempontjából. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet. A benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően rendszeres fogyasztás esetén a vérnyomását rendben tartja és megelőzi a szívproblémákat. Jó hatású az idegrendszerre, a legyengült szervezetet táplálja, erősíti. Káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint B1, B2 vitamint. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma, amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatású a keringésre. Ha valakinek a szervezetét erősíteni szeretnénk, úgy őrölt diót keverjünk össze mézzel és egy pici citromlével. Nagyon finom és tápláló.
Körte: A körte elég sok ásványi anyagot(kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet. A fűszeres borban párolt körte is finom desszert, de húsok kisérője is lehet. Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét! Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.