Igazi őszi sütemény dióval és körtével. Édesszájúak még egy tábla étcsokit is beledarabolhatnak...

Hozzávalók:

  • 4-5 hámozott, szeletelt körte
  • egy nagy marék apróra vágott dió
  • 30 dkg liszt (fele fehér, fele teljeskiörlésű tönkölybúza liszt)
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg nádcukor
  • kb 300 gr kókuszolaj
  • 4 tojás
  • kb. 1 deci joghurt
  • 3 púpos evőkanál kakaópor
  • lenmagpehely a tetejére szórva

 

körtéssüti közeli.JPG

Elkészítése:

A hozzávalókat - a dió, a lenmagpehely és a körte kivételével -  egy tálban robotgéppel összekevertem, majd kanállal belekavartam a diót. Kókuszolajjal kikent tepsibe öntöttem a masszát, a tetején elrendezgettem a vékony körteszeleteket, majd megszórtam egy kis lenmagpehellyel. Közben előmelegítettem a sütőt 140 C-ra (légkeveréses), és ezen a hőfokon 60 percig sütöttem. Értékelése: "Anya, ez a süti finom!" :)

körtéssüti telibe.JPG

körtéssüti tálon.JPG

Dió: A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag. Magyarországon legtöbben süteménybe sütve fogyasztják, de igazán nyersen a legjobb az egészség szempontjából. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet. A benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően rendszeres fogyasztás esetén a vérnyomását rendben tartja és megelőzi a szívproblémákat. Jó hatású az idegrendszerre, a legyengült szervezetet táplálja, erősíti. Káliumot, kálciumot és fdió.jpgoszfort tartalmaz, valamint B1, B2 vitamint. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma, amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatású a keringésre. Ha valakinek a szervezetét erősíteni szeretnénk, úgy őrölt diót keverjünk össze mézzel és egy pici citromlével. Nagyon finom és tápláló. 

Körte: A körte elég sok ásványi anyagot(kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet. A fűszeres borban párolt körte is finom desszert, de húsok kisérője is lehet. Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A körte.jpggyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét! Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr655531495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása