Ma reggel olvastam egy cikkben arról, hogy milyen dolgok akadályozhatják az életmódváltást. Az egyik a megszokás. Az évek során berögzült (a szüleinktől jóhiszeműen átvett) táplálkozási szokásaink. Gyakori "tudományos" ellenérv: "ha káros lenne nem árulhatnák, különben is mindenki ezeket eszi". Vagyis a másik masszív akadály a tudatlanság. Nem igazán járunk utána annak, hogy mit eszünk, hogy az ételek összetevői milyen hatással vannak a szervezetünkre.

Tudatlanság, kényelem, időhiány, pénzhiány...ezek mind kiküszöbölhetőek. Rengeteg oldal van a neten ahol az egészséges étkezésről, az E-számokról, a tartósítószerekről, ízfokozókról, édesítőszerekről tájékozódhatunk. Kényelem és időhiány...talán egy kicsit hosszabb ideig tart eleinte a vásárlás, amíg átbogarásszuk az apró betűs összetevőket, és nagy nehezen találunk egy olyan gyümölcselevet, amiben nincs aszpartam...de ebbe is bele lehet jönni, már a gyerekek is böngészik és tudják, mi az amit biztos, hogy nem teszünk a kosárba. Az időhiány jogos, de ez egy olyan tényező, amit az egészség felülír. Pénzhiány...sokszor mondják, hogy az egészséges táplálkozás nem igazán pénztárcabarát. Én nem így gondolom...igaz, hogy az extra szűz oliva olaj háromszor annyiba kerül, mint a napraforgó olaj, de sokkal kevesebbet használok belőle, mivel nem sütök ki félkész, mirelit termékeket, ami falta az olajat. Igaz, hogy a nádcukor kétszer annyiba kerül, mint a finomított fehér kristálycukor, de mivel elhagytuk a sok vicek-vacak édességet (gumicukor, rágó, chips, cola és társai), ez sem plusz kiadás. Kevesebb húst eszünk és több zöldséget, ez is csökkenti a kiadásokat (pláne ilyenkor nyáron). Szóval igazából nem költünk többet, ha egészségesen próbálunk táplálkozni, mint akkor, ha kapkodva, félkész ételeken élve, édességekkel, chipsekkel, colaval tömjük magunkat.

Amiket eddig lecseréltünk:

fehérliszt - teljes kiörlésű liszt, rozsliszt, graham liszt

fehér cukor - nádcukor

tejtermékek - házi tej, sajt, vaj, joghurt, túró, tejföl, kefír

napraforgó olaj - extra szűz oliva olaj

só - tengeri só, himalája só

csapvíz - ásványvíz

vegeta, ételízesítők - vegeta naturella

citrál - citrom

rizs - barnarizs

felvágottak, virsli - házi mangalica kolbász, házi tepertő

instant kakaó - hagyományos kakaó por

...és bevezettük sütiknél a zabpelyhet, ami nagyon bevált!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr364573116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása