Filetto 2012.06.11. 12:29

Dolce Vita...

A magyar ember átlagosan kb. 40 kg kiló cukrot fogyaszt évente. Ez egy átlagos (nem cukros üdítőkön és chipseken élő) 11 éves gyerek súlya. Ez a mennyiség a sok kicsi sokra megy elve alapján könnyedén összejön, elvégre az alkoholos italokban, a süteményekben és az üdítőitalokban is rengeteg cukor található.

A fehércukor egy olyan természetellenesen tömény, színtiszta szénhidrát, melynek megemésztése nagy teher a számunkra, miközben feldolgozásához egyéb tápanyagokat is el kell vonnia a szervezetünknek valahonnan (pl. B-vitaminokat és kalciumot). Mi a finomított fehér cukrot nádcukorra cseréltük. Kipróbáltam a xillitet is, de azt egyelőre nem bírja a pénztárcánk…
A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), amelyek hasznosak a szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. Vagyis nem terheli le a szervezetünket, másrészt a szénhidrátokon túl más hasznos tápanyagokat is tartalmaz. A nádcukornak a fehércukorhoz képest egy kicsit más, enyhén karamellás íze van. A Páromnak még kell egy kis idő, hogy megszokja az ezzel készült limonádé ízét :) Itt jegyzem meg, hogy a barnacukor és a nádcukor nem ugyanaz! A nádcukorhoz hasonló megjelenésű barnacukor ugyanis fehércukorból készül nádmelasz (mint színezőanyag) hozzáadásával. Szóval itt van egy kis furfang, ne dőljünk be neki!
 
…és persze a MÉZ!
 
„A méz tömény napsugár, sűrű cukor, kacagó szeretet.” /Böszörményi Gyula/
 
Állítólag 70 féle gyógyhatással bír - ezt a valódi mézet készítő méhészek honlapján olvastam, remélem nem elfogultak  :)  -, rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. Hő hatására viszont az enzimek - valamint a tápanyagok egy része - elbomlanak, így nyersen hasznos igazán. Egészséges, természetes, hasznos és FINOM! :)
 
 
 
…és amit NE használjunk cukor helyett: mesterséges édesítőSZERek. Mi bevásárláskor családi programként közösen bogarásszuk az apró betűket; az aszpartámot (E951) tartalmazó termékek a polcon maradnak. Már 14 évvel ezelőtt, kismamaként is találkoztam ezzel a problémával, amikor terhességi diabétesszel küzdöttem. Az orvos tanácsára elhagytam a cukrot, ám – akkor még – igazi alternatívát nem tudott javasolni, mert az aszpartám kismamáknak nem ajánlott. De akkor miért ajánlott gyerekeknek? Miért teszik bele a legtöbb üdítőbe, joghurtba, lekvárba, rágóba, cukorkába, csokiba, aminek legnagyobb fogyasztói a gyerekek?
képek forrása: www.pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr974579397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása