csalán.jpgA csalánról mindenkinek az jut eszébe először, hogy kerülni kell, mert csíp. Ha mégis megtörténik, akkor azzal vigasztaljuk magunkat/egymást, hogy: "legalább nem leszek/leszel reumás". Ez annyiban igaz is, hogy jó hatással van a reumára, a köszvényt megszünteti, mivel a felgyülemlett húgysavat kihajtja a szervezetből. De ennél azért sokoldalúbb ez a csípős növény...lassan el is kezdem begyűjteni a leveleket...

A csalán levelek betakarítása májustól-októberig tart, persze kesztyűben. Szárításuk vékonyan elhelyezett rétegekben történik, árnyékban, jól szellőztethető helyen.

Legfontosabb hatóanyagai: fehérjék, számos aminosav, cukor tartalmú anyagok, szterinek, illoolajok, provitamin , B2-C-K-vitaminok, folsav, kalcium-sók, foszfátok.

Számos területen használható:

  • A K vitaminnak köszönhetően vérzés csillapító hatása van
  • Váladék felszakító hatása ismert
  • A flavonoidoknak köszönhetően vízhajtó hatása van

  • Hasmenés gátló
  • Vitaminpótló és csökkenti a vércukorszintet
  • Vízhajtó és salaktalanító
  • Külsőleg hegesedést serkentő

Csalántea: jó hatással van a hörghurutra, a tavaszi vitaminhiányra és vérszegénységre, egy csalánkúra az egész szervezetre frissítő hatással van .Vízhajtó hatása miatt hatásos lehet vesebetegségeknél, mivel feloldja a vesehomokot.

  csalántea.jpg             Csalántea készítése: 1 evőkanálnyi friss vagy szárított csalánlevélre 2,5 dl felforralt vizet öntök, és lefedve állni hagyom 15 percig. Melegen érdemes kortyolgatni, mézzel, citrommal ízesítve.

Külsőleg használva ajánlott a vérző aranyerek, a nehezen gyógyuló sebek, a visszeres fekélyek kezelésére.

Csalánból krémet is készíthetünk problémás bőrre, sőt visszerekre is. Az egyszerűen elkészíthető kenőcs receptje itt található.

Hajöblítőt is készíthetünk belőle, amennyiben zsíros, korpás a hajunk, ennek receptje szintén Lukcrécia oldalán, itt található.

Erjesztett csalánlével táplálhatjuk és védhetjük a növényeinket a kiskertben:

  • Ha a csalánlevet hetente egyszer tízszeres hígításban használjuk a virágok, fák és vetemények öntözésére, jelentõsen növelhetjük a növények természetes ellenállóképességét. A permetlevet legjobb a növényre és a talajra permetezni. A gyümölcsfák esetében a folyadékot egyenesen a fák gyökeréhez öntsük.
  • Sikeresen alkalmazhatjuk a kertben a levéltetvek, takácsatkák, káposztalepke hernyója, burgonyabogár ellen. Ilyenkor a csalánlevet áztatás után hígítás nélkül permetezzük a növényekre. A kártevőket tartósan elriasztja.
  • Csalánlével jól kezelhetjük a vashiányban szenvedő növényeket. Különösen hatásos a klorózisban szenvedő málnák, gyümölcsfák, zöldségek és dísznövények esetében. Ha rendszeresen locsoljuk a tövüket hígított csalánlével, a lombozatuk szép zöld lesz, a sárga levélzet eltűnik.
  • Mindig frissen készítsük a csalánlevet. Ha megmaradt, öntsük a komposztra. A növény a virágzása előtt a leghatásosabb.
....és végül a CSALÁNLEPÉNY!! :)...csak utólag árultam el a családnak, hogy mit ettek, és máskor is szeretnék, ha készítenék, ez az igazi siker!
Hozzávalók: 1 kg sós vízben megfőzött, kis kockákra vágott krumpli, kb 25 dkg liszt (teljes kiörlésű), 1 teáskanál himalája só, 6 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 kávéskanál szerecsendió, egy marék apróra vágott csalánlevél és 1  egész tojás.
A megfőtt krumplit áttörtem, beleöntöttem az összes hozzávalót, így egy puha állagú masszát kaptam. A sütőlapot kikentem olíva olajjal,  kb. 10-12 cm átmérőjű, 5-6 mm magas korongokat formáztam, lapítottam a masszából bele, és 180 C-on (légkeveréses) 15 percig sütöttem az egyik oldalát, utána 15 percig a másik oldalát (azért közben figyelni kell, mennyire pirul az alja).
csalánlepény.JPG

Sózva, félbevágott fokhagymagerezddel átdörzsölve, tejföllel, sajttal ettük. Érdemes kipróbálni, jó étvágyat hozzá! :)

Ezen az oldalon még több csalános receptet találhattok! Jó étvágyat a kalandvágyóknak! :)

infók forrása: www.hazipatika.com, www.hazipraktikak.com, www.edenkert.hu
képek forrása: katt a képre

 




A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr424688542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása