2012.08.05. 09:53
Csalánlepény - avagy a csodás csalán
A csalánról mindenkinek az jut eszébe először, hogy kerülni kell, mert csíp. Ha mégis megtörténik, akkor azzal vigasztaljuk magunkat/egymást, hogy: "legalább nem leszek/leszel reumás". Ez annyiban igaz is, hogy jó hatással van a reumára, a köszvényt megszünteti, mivel a felgyülemlett húgysavat kihajtja a szervezetből. De ennél azért sokoldalúbb ez a csípős növény...lassan el is kezdem begyűjteni a leveleket...
A csalán levelek betakarítása májustól-októberig tart, persze kesztyűben. Szárításuk vékonyan elhelyezett rétegekben történik, árnyékban, jól szellőztethető helyen.
Legfontosabb hatóanyagai: fehérjék, számos aminosav, cukor tartalmú anyagok, szterinek, illoolajok, provitamin , B2-C-K-vitaminok, folsav, kalcium-sók, foszfátok.
Számos területen használható:
- A K vitaminnak köszönhetően vérzés csillapító hatása van
- Váladék felszakító hatása ismert
- A flavonoidoknak köszönhetően vízhajtó hatása van
- Hasmenés gátló
- Vitaminpótló és csökkenti a vércukorszintet
- Vízhajtó és salaktalanító
- Külsőleg hegesedést serkentő
Csalántea: jó hatással van a hörghurutra, a tavaszi vitaminhiányra és vérszegénységre, egy csalánkúra az egész szervezetre frissítő hatással van .Vízhajtó hatása miatt hatásos lehet vesebetegségeknél, mivel feloldja a vesehomokot.
Csalántea készítése: 1 evőkanálnyi friss vagy szárított csalánlevélre 2,5 dl felforralt vizet öntök, és lefedve állni hagyom 15 percig. Melegen érdemes kortyolgatni, mézzel, citrommal ízesítve.
Külsőleg használva ajánlott a vérző aranyerek, a nehezen gyógyuló sebek, a visszeres fekélyek kezelésére.
Csalánból krémet is készíthetünk problémás bőrre, sőt visszerekre is. Az egyszerűen elkészíthető kenőcs receptje itt található.
Hajöblítőt is készíthetünk belőle, amennyiben zsíros, korpás a hajunk, ennek receptje szintén Lukcrécia oldalán, itt található.
Erjesztett csalánlével táplálhatjuk és védhetjük a növényeinket a kiskertben:
- Ha a csalánlevet hetente egyszer tízszeres hígításban használjuk a virágok, fák és vetemények öntözésére, jelentõsen növelhetjük a növények természetes ellenállóképességét. A permetlevet legjobb a növényre és a talajra permetezni. A gyümölcsfák esetében a folyadékot egyenesen a fák gyökeréhez öntsük.
- Sikeresen alkalmazhatjuk a kertben a levéltetvek, takácsatkák, káposztalepke hernyója, burgonyabogár ellen. Ilyenkor a csalánlevet áztatás után hígítás nélkül permetezzük a növényekre. A kártevőket tartósan elriasztja.
- Csalánlével jól kezelhetjük a vashiányban szenvedő növényeket. Különösen hatásos a klorózisban szenvedő málnák, gyümölcsfák, zöldségek és dísznövények esetében. Ha rendszeresen locsoljuk a tövüket hígított csalánlével, a lombozatuk szép zöld lesz, a sárga levélzet eltűnik.
- Mindig frissen készítsük a csalánlevet. Ha megmaradt, öntsük a komposztra. A növény a virágzása előtt a leghatásosabb.
Sózva, félbevágott fokhagymagerezddel átdörzsölve, tejföllel, sajttal ettük. Érdemes kipróbálni, jó étvágyat hozzá! :)
Ezen az oldalon még több csalános receptet találhattok! Jó étvágyat a kalandvágyóknak! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.