2012.08.07. 15:57
Lekváros bukta...egy kicsit másképp
Tegnap készítettem három üveg őszibaracklekvárt, de mivel - természetesen - nem tettem bele tartósítószert , ezért gyorsan meg kell ennünk :) Így hát ma délben lekváros bukta készült, kicsit másképp, kicsi egészségesebben, mint az alaprecept.
A következőket pakoltam bele a kenyérsütőgép dagasztó táljába:
2 dl langyos tej,
1 dl langyos víz,
10 dkg fehér liszt,
30 dkg teljes kiörlésű rozsliszt,
10 dkg lenmagpehely,
fél kocka élesztő (vagy egy zacskó instant élesztő),
1 tojás sárgája,
1 csipet himalája só,
2 teáskanál nádcukor,
1 evőkanál fahéj
Miután megdagasztotta a gép, kivettem, és a cipót lisztezett felületen kb. fél centi vastagra kinyújtottam. Ezután 10-12 cm széles sávokra vágtam, megkentem a baracklekvárral, és feltekertem. A kis buktákat olíva olajjal kikent tepsiben kelesztettem még 25 percig, végül 160 C-on (légkeveréses) 25 perc alatt kisütöttem. Puha volt, és finom... Nagyon hamar már csak múlt időben lehetett róla beszélni :) Azért gyorsan készítettem róla egy fotót:
Az őszibarack jótékony hatásai:
- felpörgeti az anyagcserét (székrekedés ellen hatásos)
- 85-90%-a víz, fogyókúra alatt is nyugodtan fogyasztható
- a benne található kálcium és magnézium erősíti a csontokat
...akár arcpakolást is készíthetünk belőle, nem kell hozzá túl nagy kreativitás: egy összeturmixolt őszibarack és egy kanál tejszín hetente egyszer 20 percig felkenve, a bőrünk javára válik.
Másik variáció, amit Lukrécia oldalán találtam: egy őszibarack+1 kiskanál méz+ egy kis uborka összeturmixolva, pakolásként 20 percig a bőrön hagyva.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.