Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".  Van benne B1, B2 és C vitamin, kálium, kálcium, vas és foszfor is. Immunrendszer-erősítő, baktérium ölő hatású. Így az ősz közeledtével érdemes észben tartani ezt a tulajdonságát.


Miután Dani két napja benáthásodott - szinte folyamatosan fújta az orrát, fájt a torka és kosárfeje volt -, újra előkerült a cukros hagymaszirup. Egy nagy hagymát felszeleteltem, szórtam rá nádcukrot, letakartam, és néhány óráig állni hagytam. Finom - de nagyon büdös :) -, édes hagymás levet ereszt, ezt kell napi néhány alkalommal egy-egy teáskanállal fogyasztani. Én nem kóstoltam, de a gyerekek alig várják, hogy levet eresszen...

hagyma1.JPG

hagyma2.JPG

HAGYMALÉ.JPG

A népi gyógyászatban használták

  • hurutos- és légúti megbetegedések,
  • emésztőrendszeri bántalmak,
  • magas vérnyomás kezelésére,
  • nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású,
  • külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását,
  • antioxidáns hatású vegyületei a rák elleni küzdelemben szerepelnek
  • már napi fél hagymafej elfogyasztása is serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a vérrögök képződését.

 

 

Hagymatea receptek /megfázásra, köhögésre/
 
  • Hagyományos hagymatea recept:

Piríts meg (karamellizálj) enyhén egy kis nádcukrot (2 evőkanál), önts fel fél liter vízzel, majd dobáld bele 2 hagyma külső héját, forrald fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd állni negyed órát.
 

  • AntalValis hagymatea készítése:

Tegyél fel fél liter tisztított vizet főni. Ha felforrt, akkor dobd bele 2 vöröshagyma külső burkát, forrald még 1 percig, majd fedő alatt hagyd állni negyed órát. Ha iható hőmérsékletűre hűlt, tegyél bele 2 evőkanál minőségi mézet - az a legjobb, ha kakukkfű-, vagy hársméz.
 

  • Hagymatea recept egész hagymával:

Végy 1 fej hagymát, és egészben tedd fel főni fél liter vízben. Főzd legalább fél óráig (az elfőtt vizet közben pótolni kell!), majd ha már iható hőmérsékletűre hűlt. ízesítsd 2 evőkanál minőségi mézzel.
Vagy: Karamellizálj 2 evőkanál barnacuktot, öntsd fel fél liter vízzel, dobj bele 1 fel hagymát, és lassú tűzön főzd fél órát. A vizet közben pótolni kell!
 
 

Kipróbáltam: nem csípi a hagyma a szemet, ha szeletelés közben egy gyertyát égetünk mellette. A romantikus hangulat már csak a ráadás :)

hagymuszka.jpg
 

Hagymás tojás reggelire kicsit kreatívabban:
hagymakeretes tojás111.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                           /források: www.antalvali.com, www.hazipatika.com, www.tudatosvasarlo.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr124722969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása