"Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön." /Paracelsus/

Nem tudom, hogy igaz-e ez az idézet, de logikusnak tűnik :)

A magas C-vitamin tartalmú csipkebogyó is egyike ezeknek a gyógyító növényeknek. Októberben gyűjthető, mi már kinéztük a csipkebogyó bokrainkat :)

Bogyók tartósítása: akkor lesz a legmagasabb a megőrzött vitamintartalom, ha gyorsan szárítjuk ki őket, erre nagyon jó az aszalógép, vagy a sütő, de 60 fok alatt! Én a kályha tetején szárítottam őket.

Csipkebogyó tea készítése: 1 teáskanál bogyót szobahőmérsékleten 2 dl vízben egy éjszakán át  áztatunk, majd nem fém szűrővel leszűrünk. Így marad meg a legtöbb C-vitamin, mely egyébként - ellentétben más gyümölcsökkel, zöldségekkel - változatlan marad a tárolás során! Mi egy kis nádcukorral és citrommal ízesítve, lehűtve - "csipkeszörpként" - fogyasztjuk.

Csipkebogyós méz: Az áztatás után megmaradt csipkebogyók is felhasználhatóak. Picit megtörve mézbe téve nagyon finom és értékes mézet kapunk.  A méz - ozmózis- képes kioldani a még bent maradt hatóanyagokat (C-vitamin, Mg, vas, jód, A, B1, K vitamin) mind a csipkehúsból, mind pedig a megroppantott magokból.

csipkebogyó.JPG

(infók forrása: antalvali.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr685042588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása