A világ, amelyben élünk minden tekintetben gyors. Gyorséttermek, villámrandik, gyorstalpaló tanfolyamok vibrálnak körülöttünk – gyorsan közlekedünk, rohanva dolgozunk – mondván az „idő pénz”.  Azért hajtunk, hogy megvásároljunk olyan dolgokat, amikre semmi szükségünk, hogy lenyűgözzük azokat, akiket nem is szeretünk...vagy azért pörgünk, és zsúfoljuk tele az életünket, hogy azzal nyűgözzünk le másokat. Rendkívül tartalmas és rohanó életünk minden egyes pillanatát kiposztoljuk a facebookon, és bezsebeljük az elismerő like-okat... A gyerekeink különórákra, edzésekre járnak akár késő estig is, így elmaradnak a ráérősen beszélgetős meghitt családi vacsorák...

Aztán vagy így pörgünk, és élünk egy futókakukk életet, vagy...

slow6.jpg

...vagy lelassulunk, és egy ízesebb, tartalmasabb élet lesz a jutalmunk. Erről szól a Slow Life mozgalom.

Mi is a Slow Life? 

slow7.jpgA Slow Life egy hagyományos életritmus az instant, rohanó életmód helyett. Az ötlet nem messze tőlünk, egy igen  temperamentumos helyről, Olaszországból indult.1986-ot írunk, amikor a McDonald's Rómában készült éttermet nyitni, nem számoltak azonban azzal, hogy a gasztronómia hívei ellenállnak a felgyorsult világot és a helyieket elnyomó multinacionális vállalatokat megtestesítő étteremláncnak. Ahogy arra sem számított senki, hogy a Carlo Petrini újságíró nevével fémjelzett Slow Food - ami a fast food, gyorséttermi étkezési stílus ellentettjére, a komótos, odafigyelő, minőségi, hagyományos, helyi alapanyagokból készített ételek fogyasztására irányítja a figyelmet - egy nemzetközi mozgalommá növi ki magát, amely a Cittáslow (Lassú város) nevet kapja. A mozgalom alapítását 1999 októberére teszik. Jelenleg 16 ország 120 városa büszkélkedhet ezzel a címmel, köztük Hódmezővásárhely is.
A lassú élet (Slow Life) mozgalmat egy nagyon egyszerű slow8.jpgés józan eszme vezérli, még pedig az, hogy több örömöt lelünk az életben, ha lelassulunk. Azt sugallja, szánjunk több időt a családunkra, gyerekeinkre, a velük való étkezésre úgy, hogy közben nem megy a tévé, de a munkahelyünkön se sajnáljuk az időt a kikapcsolódásra vagy arra, hogy egy adott problémát több oldalról megvizsgálunk a legjobb döntés meghozatala érdekében. - Vagy egyszerűen csak azért fékezzünk, hogy legyen íze az életünknek... Hagyományos, természetes léptékű életmód a bútorzatot, ruházatot, lakást, társat félévente lecserélő fogyasztói kultúrával szemben. Az időtálló értékek felé fordul: visszatér a kézművességhez, a kreativitáshoz, a személyességhez, a tartóssághoz és ökológiai egyensúlyra törekszik. 

 ...rá kellett jönnöm, hogy bár eddig nem is tudtam róla, de a Slow Life mozgalom elkötelezett híve vagyok :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr865309542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása