Az avokádóról már írtam, most egy kicsit másként készítettem el az avokádókrémet. Igazából nem is krém, inkább a körözötthöz hasonlít az állaga. Az egyik lehetséges megoldása a húsmentes élet - számomra - elsőszámú problémájának: mit tegyek a kenyeremre???

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 db érett avokádó húsa villával szétnyomkodva
  • 3 gerezd fokhagyma a lehető legapróbbra vágva
  • 1 fél vöröshagyma apróra vágva
  • egy teáskanál frissen facsart citromlé
  • himalája só
  • bors
  • oregánó
  • 2 evőkanál lenmag

Elkészítése: egyszerűen csak összekeverem a hozzávalókat...

Én a szódás kenyeremre kentem, nagyon ízlett! :)

lenmagos avokádókrém.JPG

...és most nézzük, miért is olyan egészséges ez a finomság?

Az avokádó: fehérjedús, emellett gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A- és B-vitaminokban. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, vas, nátrium valamint kalcium és magnézium. Tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok hús helyett is fogyaszthatják. Magas rosttartalma segíti az emésztést.

A lenmag:

A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak, amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez, de a csontok egészségéért, a vérnyomás kordában tartásáért is felelősek, ugyanakkor a pattanásokra is kiváló gyógymódot jelentenek.

Dús vitaminforrás – rengeteg benne a B-komplex családba tartozó vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem – úgy a vegetáriánusok számára, mint a lisztérzékenyeknek, ugyanis mindkettejük étrendjébe tökéletesen beleillik.

Oda kell figyelni a napi adag betartására, egyébként a lenmag toxikus is lehet! Nem beszélve arról, hogy sok a kalória benne.

Serkenti az emésztést

Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést. Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa. Vagyis, természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás ellen.

Emésztőrendszer-karbantartási kúra esetén, hetente négy alkalommal egyél két teáskanál őrölt vagy egész lenmagot, bő folyadékkal (vízzel, teával). Ezáltal nemcsak a székrekedést, hanem a gyomorban vagy a bélben lévő gyulladásokat is megszüntetheted, még a vesebántalmakat is.

Csökkenti a vérkoleszterint. Megóv a szív- és érrendszeri problémáktól

Egy másik nyomós ok a lenmag fogyasztására, hogy visszaszorítja a vérben lévő koleszterin értékét. A magok hatása ugyanis megegyezik a gyógyszerekével, amelyeket a magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek írnak elő az orvosok.
Szintén a rostoknak köszönhetően, a lenmag kíméli a szívet és az érrendszert a megbetegedésektől. Továbbá az Omega 3 és 6 zsírsav hatására kordában tartja a vérnyomást, így segítséget nyújt a magas vérnyomással küzdőknek. Megelőzi a vérrögök képződését, ezáltal csökkenti a szívinfarktus vagy agyvérzés veszélyét is.

Védelmet nyújt a rák ellen. Segít a változókorú nőknek

A magok azon nők számára is jók, akik a menopauza határán vagy már a változókorban vannak. A bennük rejlő összetevők ugyanis hasonlóak a hormonokhoz, amelyek meggátolják a mellrák kialakulásának veszélyét.

Ugyanakkor linolsavat és lignint is tartalmaz, amely védelmet nyújt a prosztata- és vastagbélrákkal szemben. Egyszóval, a lenmag természetes ellenszere a rákos sejtek kialakulásának.

Helyettesíti a tojást

A masszákba, palacsinta-tésztába kerülő tojás helyett lenmag-keveréket is tehetünk. Méghozzá úgy, ha 1 evőkanálnyi lenmagot megőrölünk, és összekeverünk 3 evőkanál vízzel. Ez kitesz egy tojást.

Felveszi a harcot a pattanások ellen

A lenmagban lévő hatóanyagok hozzájárulnak az androgén-termelés szabályozásához, vagyis a bőr által termelt szébum kordában tartásához. Ha lenmagból készített maszkot viszel fel hetente az arcodra – az érintett területre, a bőröd sokkal tisztább és bársonyosabb lesz.

Hogyan fogyasztható a lenmag?

Napi 17 gramm – kb. 2 kanál lenmag elegendő ahhoz, hogy a szükséges Omega 3 és Omega 6 dózist bevidd a szervezetedbe. A lenmag nyersen kapható, nyersen is fogyasztható, illetve kávédarálóban megdarálva, liszt formájában is belekeverhető joghurtokba, salátákba, gyümölcs-shakekbe.

A sütésnél-főzésnél is felhasználhatod, egészben vagy megőrölve a lenmagokat. Jó adalék süteményekben, kenyértésztában, ételekben is. Kapható ugyanakkor len-olaj is, amelyet szintén hasznosíthatsz a főzésnél, de étrendi kiegészítőként is megfelel. (forrás: filantropikum.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr295094156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása